Zoeken

Vergelijken

Veilig

Vertrouwd

 

Tips

Vind hier de beste tips voor uw tuin

Houtschroeven in alle soorten en maten

Zoals er metaalschroeven zijn waarmee je metalen aan elkaar kunt bevestigen, zo is er ook voor alle soorten hout een aparte categorie: de houtschroef. Natuurlijk kun je met een houtschroef ook metaal en hout aan elkaar koppelen. Een scharnier bijvoorbeeld wordt met houtschroeven aan een deur en een kozijn bevestigd; maar dan wel weer met speciale, zogenaamde scharnierschroeven. Er is nogal wat keuze qua houtschroef. Wie er al wat klusdagen op heeft zitten, weet wat hij moet kopen. Maar als je als amateur eens een zakje schroeven wilt halen, dan sta je versteld van de keuze. 

 

Elke houtschroef z’n eigen werking

Kijk daarom eerst even welk type schroeven je voor je klus nodig hebt. Het geeft niet als je eens met een verkeerd zakje thuiskomt. Want schroeven hebben geen houdbaarheidsdatum. En die kunnen later nog wel eens van pas komen. Meestal heb je gewone houtschroeven nodig. Alleen lijken die nogal op spaanplaatschroeven. Je herkent pas het verschil als je naar de schroefdraad kijkt. Of die voelt. Spaanplaatschroeven hebben een scherpere schroefdraad dan gewone schroeven. Daarmee krijg je ze sneller houtplaten zoals OSB- of spaanplaten binnen. Vaak gebruik je bij een houtschroef ook een plug. Met spaanplaatschroeven en pluggen gaat het niet goed. De pluggen worden vlot kapotgesneden door de scherpe spaanplaatschroeven. Het is soms vrij ingewikkeld met het kopen van schroeven. Want spaanplaatschroeven doen het dan ook weer niet goed met alle plaathout. Zo moet je ze niet gebruiken bij MDF-platen. Die hebben specifieke zwarte MDF-schroeven nodig, vanwege een golfsnedeprofiel dat voorkomt dat het zachte MDF gaat splijten of vervormen.

 

Driekoppig het hout in

Het is een goed idee om een voorraadje houtschroeven aan te leggen. Heb je een klein klusje, dan kun je eerst je voorraad aanspreken. Zorg wel dat je een veelzijdige mix hebt. In je gereedschapskist zouden drie algemene typen aanwezig moeten zijn. Elke type kenmerkt zich door een eigen soort kop:

 

• Een platte kop

• Een bolkop

• Een lenskop (bol en dan verzonken)

 

Platte of bolle houtschroeven gebruiken?

De bekendste schroeven met een platte kop zijn wel de scharnierschroeven, vaak ook in zwart verkrijgbaar zodat ze goed blenden met zwarte scharnieren. Dit type schroef verzinkt in de uitsparingen van metalen zoals deur- of raambeslag. Er is geen enkel uitsteeksel als je de schroef eenmaal hebt ingedraaid. In het geval van scharnieren een must omdat de beide scharnierplaten wel geheel moeten kunnen sluiten. De schroef met de bolle kop daarentegen is een goede keuze als je andere metalen op hout moet bevestigen. Deze schroef kan heel wat gewicht aan en gaat niet snel stuk tijdens het draaien. Een broertje van de bolkop is de lenskop schroef. Door de net wat andere schroefdraad draai je deze sneller het hout in. Een beter alternatief dan de bolkop als je er honderden moet indraaien. De lenskop komt ook nog enigszins naar voren als je hem vastgezet hebt.

 

Houtschroeven met torx-verbinding

Er was een tijd dat de kruiskop algemeen het meest gebruikt werd. Houtschroeven waarin het bekende plusje in de kop zit, zijn nog steeds gewild. Alleen maakt de torx-aansluiting in de kop wel een stevige opmars in schroevenland. Torx betekent een stervormige verdieping in een schroefkop. Dat schroeft beter want je kunt meer kracht op de schroeven kunt zetten.