Zoeken

Vergelijken

Veilig

Vertrouwd

 

Tips

Vind hier de beste tips voor uw tuin

Groen dak - de voordelen

Het is iedereen wel bekend dat het klimaat aan het veranderen is. Het is ook letterlijk te merken in Nederland: de zomers worden steeds droger en warmer. Ook hebben we al lang geen strenge winter meer meegemaakt. Velen proberen een steentje bij te dragen om deze verandering te verminderen. En ook al is jouw bijdrage misschien niet zo groot als die van grote multinationals, toch kun je wat doen. Elke bijdrage telt! Een voorbeeld hiervan is het aanschaffen van een groen dak. Dit houdt eigenlijk in dat je allerlei verschillende soorten planten op je dak heb staan. Maar waarom zou je dit dan laten plaatsen? Het kent veel voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet voor je! 

Absorberen hemelwater - groen dak

Een van de belangrijkste voordelen is dat een groen dak een bufferfunctie heeft. Hiermee bedoelen we dat het bij een hevige regenbui water weet op te vangen en te behouden. Dit wordt uiteraard gedaan door de planten die aanwezig zijn op je dak. Zij houden het water dus vast en geven dit weer langzaam af. En dit komt goed van pas: in Nederland krijgen we steeds vaker te maken met intense regenbuien. Hiermee voorkomen ze de overbelasting van ons rioolsysteem.  

Goed voor de biodiversiteit

Het is geen geheim dat insecten en andere dieren het moeilijk hebben in de stad. Hun leefruimte wordt enorm beperkt en aangetast doordat stukken groen verdwijnen. Hierdoor hebben ze veel minder ruimte om eten te vinden of te rusten. Een groen dak verhelpt dit probleem. Er wordt namelijk weer groen beschikbaar gesteld. Je creëert hiermee letterlijk meer leefruimte voor de insecten, vogels en vlinders. Dit is enorm belangrijk! Zij zorgen namelijk voor de kruisbestuiving en zullen dus hiermee ook de biodiversiteit in je directe leefomgeving verhogen. 

Betere omgevingstemperatuur

In de zomer kan het in steden warm worden en ook warm blijven. De stenen in de stad houden namelijk de warmte vast en geven dit maar langzaam af. Hier kunnen groene daken een belangrijke rol in spelen. Zij hebben namelijk een verkoelend effect op de omgevingstemperatuur. De planten absorberen en reflecteren namelijk het zonlicht. Hierdoor ontstaat er een aangenamere temperatuur in de omgeving. 

Lage energiekosten door een groen dak

De absorberende werking van de vegetatie heeft nog een voordeel. De planten nemen veel water op en verdampen dit ook weer. Dit proces onttrekt warmte aan je dak, waardoor het binnenshuis enkele graden kan afkoelen. Hierdoor hoef jij in de zomer geen gebruik te maken van je airconditioning en bespaar je dus energie! Als je een groen dak met zonnepanelen neemt, kan je de energiebesparing nog meer vergroten. Het heeft dus ook nog voordelen voor je portemonnee!

Waardestijging van je huis of pand

Zoals hierboven vermeld, bespaar je energiekosten. Dat niet alleen: een groen dak verlengt ook de levensduur van je dak. Dit maakt jouw huis financieel aantrekkelijk. Ook vinden mensen het fijn om in een groene omgeving te wonen. Al deze factoren zorgen ervoor dat de waarde van je huis of pand stijgt.